Tentoonstellingen met hoenders en watervogels vanaf 1 september

Tentoonstellingen met hoenders en watervogels vanaf 1 september

Vanaf 1 september 2024 is het in een groot deel van Nederland weer toegestaan om evenementen met hoenders en watervogels te organiseren. Dit verheugende nieuws markeert een belangrijke stap in de richting van normalisatie. In de regio’s 7, 10 en 19 (regio’s met veel commerciële pluimveebedrijven) blijven de restricties helaas voorlopig van kracht.

Vanaf 1 september 2024 geldt:

  • Watervogels mogen niet gelijktijdig tentoongesteld worden met hoenderachtigen en loopvogels
  • Maximaal 30 inzenders van hoenderachtigen, loopvogels of watervogels mogen deelnemen aan het evenement. Voor de overige diergroepen geldt geen maximum van het aantal inzenders. Aan het aantal in te zenden hoenderachtigen en loopvogels of watervogels is geen maximum verbonden.
  • Het evenement mag niet plaatsvinden in de regio 7, 10 en 19 (zie hieronder dierziektenviewer)
  • De hoenderachtigen en loopvogels of watervogels mogen niet afkomstig zijn uit de regio 7, 10 en 19. Zie voor Staatcourant Nr. 20072, 20 juni 2024
  • De hoenderachtigen en loopvogels of watervogels moeten rechtstreeks na afloop van het evenement terug naar de locatie van herkomst en daar minimaal 7 dagen blijven.
  • Hoenderachtigen en loopvogels of watervogels mogen niet worden verkocht op het evenement.
  • Er mogen ook geen hoenderachtigen en loopvogels of watervogels meegenomen worden die buiten het evenement om aan anderen worden meegegeven.
  • Konijnen, cavia’s, kleine knagers en oorspronkelijke duiven en sierduiven mogen tegelijkertijd aanwezig zijn op de tentoonstelling en evenement.

Tentoonstellingen zijn van groot belang voor de instandhouding van (zeldzame) rassen van hoenders en watervogels. Samen met KLN heeft KleindierNed het ministerie weten te overtuigen van het belang van de evenementen en het verwaarloosbare risico voor verspreiding van vogelgriep via deze tentoonstellingen.

Zie ook de website voor Kleindier Liefhebbers Nederland voor meer informatie.