Regenwormen een belangrijke bron van PFAS in eieren van hobbykippen

Regenwormen een belangrijke bron van PFAS in eieren van hobbykippen

Arcadis heeft, in samenwerking met Tritium Advies B.V., Wageningen Food Safety Research (WSFR) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een onderzoek uitgevoerd naar PFAS in eieren van kippen van particuliere kippenhouders (hobbykippen) in de regio Zuid-Holland Zuid en gemeente Altena. Aanleiding voor dit onderzoek waren vragen naar aanleiding van het eerder uitgevoerde moestuinonderzoek. Omdat er veel PFAS in moestuinen voorkomt, werd al geadviseerd dat mensen hier beter niet of maar beperkt uit hun moestuin kunnen eten, was de vraag hoe het zit met eieren van kippen op de grond in deze regio.

Onderzoek naar PFAS in eieren

Voordat de resultaten bekend waren, was de aanname dat de PFAS in eieren voornamelijk uit grond zou komen. Kippen krijgen via het scharrelen namelijk ook grond binnen. Uit de eerste fase van het onderzoek bleek dat dit niet de bron van PFAS in eieren is. De concentraties in de eieren zijn veel hoger dan verwacht kan worden op basis van de concentraties in de grond. Daarom is nader onderzoek uitgevoerd naar de bron. Hiertoe heeft een uitgebreide bemonstering plaatsgevonden van diverse soorten voer, water uit de drinkbak, grond rond de voerbak, bodembedekking, meelwormen, vitaminen, medicijnen en wormen uit de tuin.

Wormen van de tien geselecteerde locaties geanalyseerd waaruit bleek dat wormen een significante bron van PFAS te zijn.

In het rapport wordt onder andere aanbevolen om te evalueren of de voedselketen beter in kaart moet worden gebracht en of de risico’s voor mens en milieu nader in moet worden ingeschat. Op landelijk niveau wordt de komende tijd door het RIVM een nader onderzoek uitgevoerd naar PFAS in eieren.

Het hele rapport is hier te lezen.