Belgische positieflijst voor huisdieren nietig verklaard

Belgische positieflijst voor huisdieren nietig verklaard

De Belgische Raad van State heeft op 16 juli 2024 de positieflijst voor huisdieren, die in 2020 werd ingevoerd, nietig verklaard. De klacht tegen de lijst werd in maart 2021 door een dierenhandelaar uit Wallonië ingediend bij de Raad van State. Volgens de Raad zijn de argumenten van de Waalse overheid, zoals bescherming van dieren en volksgezondheid, onvoldoende onderbouwd. Het vonnis stelt dat de lijst de illegale handel juist kan bevorderen en onterecht beperkingen oplegt aan dierhandelaren.

Dit is een belangrijk besluit, omdat het mogelijk invloed heeft op andere landen, zoals Duitsland waar een positieflijst wordt overwogen. Deze uitspraak ondersteunt de bezwaarschriften die in Nederland zijn ingediend tegen de huis en hobbydierlijst die per 1 juli is ingegaan.

De voorzieningenrechter in Nederland heeft geen uitspraak willen doen over het uitstellen van handhaving gedurende de periode dat de bezwaren door de rechter worden beoordeeld vanwege de complexiteit van de wet en de gevolgen. Gezien de uitspraak in België is handhaven nu meer oppertune.

Onvolledige wetenschappelijke kennis

Belgische dierhandelaren en fokkers bekritiseerden de positieflijst omdat deze niet alle gehouden soorten omvatte en de lijst volgens hen gebaseerd was op onvolledige wetenschappelijke kennis. Het bedrijf dat de klacht indiende kreeg bijval van meerdere organisaties, waaronder de Belgische reptielenbranche.

Tekst: Dibevo

Foto hierboven: Raad van State België, Wikipedia